Norite pranešti naujieną?
gitana@krastietis.lt

Nemokama reklama


Facebook draugai

Kaip Šv. Velykoms išvirti kiaušinius nesuskaldžius lukšto (1)

2014-04-17 17:57 | Arvydas Nekrošius

Kiaušinių lukštas įtrūksta dėl sparčios dujinės terpės plėtimosi kiaušinio viduje. Tad, kaip to išvengti ir Šv. Velykų stalą papuošti gražiais margučiais be didelių išlaidų? Svarbu kokie yra kiaušiniai ir kaip juos virsime.

KIAUŠINIŲ PASIRINKIMAS

Būtų idealiausias variantas kaimiški kiaušiniai, kur vištos gauna pabėgioti lauke, o su pašaras praturtintas kalcio elementais. Tokių vištų kiaušinių lukštas yra storesnis, kartu ir atsparesnis trūkiams juos verdant. Jei perkama iš prekybos centro, reikėtų atkreipti dėmesį, kokiomis sąlygomis vištos buvo auginamos. Dažniausiai (pigiausi kiaušiniai) pasitaiko narvuose laikomų vištų kiaušiniai. Tačiau galima rasti ir įsigyti laisvai laikomų vištų, ant kraiko laikomų vištų ar ekologiškai laikomų vištų kiaušinių.

Kaip sužinoti kokiomis sąlygomis buvo laikomos vištos? Viskas labai paprasta, tereikia pasižiūrėti į kodą ant kiaušinio. Įprastai, Europos Sąjungos valstybėse pagamintų kiaušinių, kodas būna toks:

Kiaušinio kodas

Žymėjimą reikėtų išskaidyti į keletą dalių – 3LT44-012 0213 2. Pirmasis skaitmuo rodo vištų laikymo sąlygas:

  • 0 – ekologiškai laikomų;
  • 1 – laisvai laikomų;
  • 2 – ant kraiko laikomų;
  • 3 – narvuose laikomų.

Antrasis žymuo 3LT44-012 0213 2 rodo kokioje valstybėje, pagal ISO standartą (LT – Lietuva, PL – Lenkija ir t.t.), buvo išperinti kiaušiniai. Likę skaitmenys parodo vištų laikymo vietų veterinarinio patvirtinimo numerį, vidinius įmonės žymenis – fasavimo linijos duomenis, išperinimo laiką ir t.t.

Tad reikėtų rinktis 0, 1 ar 2 skaitmenimis pažymėtus kiaušinius arba nuvykti į kaimą ir iš pažįstamo žmogaus įsigyti naminių kiaušinių. Taip pat sakoma, kad šviežūs kiaušiniai yra labiau atsparūs trūkiams, nei senesni.

KIAUŠINIŲ VIRIMAS

Yra aibė patarimų kaip virti kiaušinius, kad nesutrūktų lukštas. Tačiau praktiškai visur sakoma, kad kiaušinius būtina, bent 30 min. iki virimo, išimti iš šaldytuvo ir palikti kambario temperatūroje atšilti.  O tada sudėjus į kambario temperatūros vandenį ant silpnos ugnies virti 5-7 min. (jei virsite ilgiau, kiaušinyje esantys sieros ir geležies junginiai pradės tarpusavyje reaguoti – skoninės savybės suprastės). Vanduo neturėtų kunkuliuoti, kad kiaušiniai nejudėtų ir nesitrankytūsi tarpusavyje ar į dugną. Pats virimo indas turėtų būti mažas, kad tilptų iki 5 kiaušinių vienu metu. Nevirkite kiaušinių sudėtų vienas ant kito. Indas neturėtų būti uždengiamas.

Daugelis siūlo į vandenį, prieš verdant, įdėti druskos, įpilti acto ar įberti sodos. Tačiau nėra įrodymų, kad šios cheminės priemonės padeda išvengti lukšto įtrūkimų. Šios medžiagos pagrinde naudojamos norint, kad kiaušiniai lengvai nusiluptų.

Jei turite savo virimo receptų, pasidalinkite su visais.

Griežtai draudžiama kraštietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse, kopijuoti, dauginti, platinti ar kitaip atgaminti puslapio turinį be raštiško kraštietis.lt įkūrėjo sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti kraštietis.lt kaip pirminį informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią kraštietis.lt nuorodą.

Straipsnio žymos:

Komentarai (1)


  1. IP:86.38.204.100

Rašyti komentarą

Už komentarų turinį tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę lankytojai, todėl kraštietis.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę. Mes pasiliekame teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus.

* - būtina užpildyti.


Visos teisės saugomos Visos teisės saugomos

Visos teisės saugomos. © 2014-2018 kraštietis.lt

Kopijuoti, dauginti, platinti ar kitaip atgaminti puslapio turinį galima tik gavus raštišką kraštietis.lt sutikimą.

krastietis.lt - Raseinių naujienos vertinamos 5.0 balais iš 5 , remiantis 32 skaitovų vertinimais.