Norite pranešti naujieną?
gitana@krastietis.lt

Nemokama reklama


Facebook draugai

Saugaus elgesio prie vandens atmintinė (0)

2019-06-18 11:20 | Gitana Martinavičienė

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, praėjusią savaitę iš vandens telkinių, upių ir ežerų ugniagesiai ištraukė 19 skenduolių.  Penktadienį vanduo pasiglemžė 5 žmonių gyvybes, o šeštadienį – 3. Iš viso šiais metais jau nuskendo 50 gyventojų (pernai – 71). Šiais metais birželis pagal nuskendusiųjų skaičių  yra pats tragiškiausias. Pernai birželio mėnesį per tą patį laikotarpį nuskendo 14 žmonių, o šiemet – 21. Ugniagesiai teigia, kad dažniausiai skęstama dėl neatsargaus elgesio vandenyje, kai pervertinamos galimybės, kai maudomasi išgėrus alkoholio. Dar praėjusią savaitę ugniagesiai gyventojus įspėjo, kad  per karščius visada itin išauga skęstančiųjų skaičius. Bet įsivyravę karšti orai traukte traukia gyventojus prie ežerų, tvenkinių ir upių. Deja, skaudžių nelaimių vandenyje neišvengta. Ugniagesiai dar kartą įspėja gyventojus, kad maudantis ar plaukiojant ežeruose, upėse ar tvenkiniuose, privalu laikytis saugaus elgesio vandenyje taisyklių:

  • Jie pataria  nesimaudyti nežinomose ir nuošaliose vietose. Geriau yra rinktis  paplūdimį arba vietą, kur maudosi daugiau žmonių ir kur yra budintys gelbėtojai.
  • Nereikėtų plaukti už plūdurų, nors ir manote, kad esate geras plaukikas.
  • Negalima maudytis iškart po valgio ar apsvaigus nuo alkoholio. O perkaitus saulėje, yra pavojinga šokti staiga į vandenį, prieš tai būtina juo apsišlakstyti.
  • Taip pat negalima plaukioti ant pripučiamų čiužinių, padangų kamerų, savadarbių plaustų ar kitų priemonių. Ypač pavojinga išdykauti valtyje, vaikščioti joje, ją supti, nes ji gali apvirsti.
  • Už vaikų saugumą yra atsakingi tėvai.  Jie visada  turi pasirūpinti, kad besimaudantys prie vandens telkinių vaikai,  neliktų be suaugusiųjų priežiūros.  Beje, vaikų priežiūros negalima patikėti vyresniems vaikams.
  • Nestovėkite ir nežaiskite ten, kur galima netikėtai įkristi į vandenį. Tai gali būti prieplaukos ar molo kraštas, tiltas, status krantas.
  • Nešokinėkite į vandenį nežinomoje vietoje, jūs galite susižaloti atsitrenkę į dugne esančius daiktus.
  • Negalima plaukti į laivų farvaterį arba artintis prie praplaukiančių laivų. Jus gali įtraukti po laivo sraigtais.
  • Pradėjus skęsti, būtina įkvėpti kuo daugiau oro, o dėmesį į save  reikėtų atkreipti mojuojant rankomis.
  • Pamatę skęstantį žmogų, nedelsdami skambinkite pagalbos telefonu 112 ir nurodykite vietą, kur įvyko nelaimė. Po to įsitikinkite, ar šalia nėra kokios nors gelbėjimo (gelbėjimo rato, valties ir kt.) arba parankinės priemonės, kuri neskęsta (kamuolio, čiužinio ir t.t.).
  • Jeigu įmanoma, pamėginkite pasiekti skęstantįjį ranka, lazda, stora medžio šaka arba numeskite jam virvę.
  • Jeigu šalia nieko daugiau nėra, pamėginkite gelbėti skęstantį, priplaukę prie jo plaukiojimo priemone (valtimi, vandens dviračiu), gelbėjimo ar parankine priemone, kuri neskęsta ir paduoti ją skęstančiajam per saugų atstumą, kad jis negalėtų jūsų sugriebti.
  • Įsidėmėkite, jog gelbėti skęstantį gali tik geras plaukikas, kuris išmano gelbėjimo būdus ir moka tai atlikti praktiškai.

Raseinių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos inspektorė
Ilona Kubilienė

Griežtai draudžiama kraštietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse, kopijuoti, dauginti, platinti ar kitaip atgaminti puslapio turinį be raštiško kraštietis.lt įkūrėjo sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti kraštietis.lt kaip pirminį informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią kraštietis.lt nuorodą.

Komentarai (0)

Komentarų nėra


Rašyti komentarą

Už komentarų turinį tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę lankytojai, todėl kraštietis.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę. Mes pasiliekame teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus.

* - būtina užpildyti.


Visos teisės saugomos Visos teisės saugomos

Visos teisės saugomos. © 2014-2024 kraštietis.lt

Kopijuoti, dauginti, platinti ar kitaip atgaminti puslapio turinį galima tik gavus raštišką kraštietis.lt sutikimą.

krastietis.lt - Raseinių naujienos vertinamos 5.0 balais iš 5 , remiantis 32 skaitovų vertinimais.